Publicatie

Kom in balans met reflexzonetherapie.

Een artikel van onze verslaggeefster van een behandeling in de week van de reflexologie. De Nijmeegse Willemijn Postema is één van de therapeuten bij wie geïnteresseerden die week terecht kunnen. Zij is natuurgeneeskundige en voetreflexzonetherapeut. Naast voetreflexologie bestaat er ook oor- en handreflexologie.

In haar praktijk, Libra, behandelt ze voornamelijk mensen met gezondheidsklachten. Dat kunnen chronische klachten zijn zoals hoofdpijn of gewrichtspijn, maar ook acute als ontstekingen of rugpijn. ,,Ik zie mijn behandelingen in eerste instantie als een stuk ondersteuning”, vertelt Willemijn. ,,Voetreflexologie bevordert het zelf genezend vermogen van het lichaam. Het komt vaak voor dat mensen ook van hun klachten afkomen en dat is mooi meegenomen.’’ Bij voetreflexologie wordt er vanuit gegaan dat het hele lichaam is weerspiegeld in de voet. Het is een genezingssysteem dat eeuwenoud is. ,,Ook in het India, Egypte en bij verschillende Indianenstammen werd deze methode van genezing gebruikt”, vertelt Willemijn. ,,Dat is te zien op oude afbeeldingen. De Amerikaan William Fitzgerald verzamelde begin vorige eeuw alle informatie en stelde het op schrift. Dat werd later verder uitgewerkt in Amerika door Eunice Ingham en in Duitsland door Hanne Marquardt.”

Willemijn ontvangt mensen met klachten in haar praktijk aan huis. Samen met hen bepaalt ze wat het probleem is en dat gaat ze behandelen. Daarna kan de cliënt op de behandeltafel om zich aan de voetmassage over te geven. De voeten liggen iets hoger op een kussentje, zodat ze er goed bij kan.

Nauwgezet inspecteert Willemijn de voeten en kijkt of ze daaruit aanvullende informatie kan krijgen. Daarna begint ze met masseren. Dat is een weldadige ervaring. Af en toe zijn de punten waarop ze drukt even gevoelig, dan weer masseert ze in vloeiende bewegingen en heb je bij wijze van spreken moeite om wakker te blijven.

Bij voetreflexzonemassage worden lichamelijke systemen zoals bijvoorbeeld het spijsverteringssysteem, het hormonale systeem of het ademhalingssysteem tot rust gebracht of juist gestimuleerd. Het uiteindelijk doel is het in balans brengen van de verschillende systemen, door blokkades op te heffen. Een consult duurt ongeveer een uur.

,,Met de informatie waarmee iemand bij mij komt en met dat wat ik zelf aan de voeten opmerk, maak ik een behandelplan. We spreken meestal af dat mensen eerst vier keer behandeld worden om te kijken of het werkt”, aldus Willemijn. ,,Doet het wat, dan knopen we er bijvoorbeeld nog vier behandelingen achteraan.‘’ Desgewenst geeft ze ook adviezen over voedingssupplementen en kruiden, iets waar ze door haar opleiding ook kennis over heeft. Omdat Willemijn is aangesloten bij de Landelijke Vereniging Natuurlijke Geneeswijzen leveren diverse verzekeringsmaatschappijen een bijdrage aan een behandeling. De prijs voor een behandeling varieert bij reflexzonetherapeuten tussen de 40 en 50 euro. Willemijn vindt dat ze ‘dankbaar werk’ heeft. ,,Het is iedere keer weer een uitdaging om met z’n tweeën te zoeken naar verbetering, naar een stukje welzijn. Vaak is het ook mogelijk mensen van allerlei tips te voorzien. Van dingen die je net even bij een huisarts niet hoort. Dan gaat iemand naar huis met nieuwe inzichten en heeft zin om daar mee aan de slag te gaan.’’

Libra natuurgeneeskunde © 2007 -